16 Mayıs 2009 Cumartesi

AKSOY; TUR OTOBÜSLERİ ÇARŞI MERKEZİNE GİREMEYECEK






Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy; Çarşı Kesiminin Trafik Sorununu Çözmek İçin Park Çalışmalarımız devam Ediyor Çalışmalarımızın tamamlanması ile birlikte Tur Otobüsleri Şehir Merkezine giremeyecek diyerek şöyle devam ettiopark sorununu çözme noktasında önemli gelişmelerin arifesindeyiz. İtfaiyemizin yanında bulunan alanı ücretsiz tur Otobüslerine açmayı planlamaktayız ve bu konuda önemli çalışmalar başlattık ve son aşamaya gelindi. Yine Kaamonu tarafından şehrimize giriş yapan turlar için de mezarlığın önünde bulunan şu anki Belediye otobüslerimizin park ettiği alanı ön tarafına istinat duvarı yükselterek gerekirse teraslama yaparak orada ikinci bir otopark oluşturma çabası içerisindeyiz. Bunu da çok kısa bir süre içerisinde faaliyete alacağız. Bu ikisi arasında gelen misafirlerimizin ulaşımı için toplu ulaşım araçları düşünmekteyiz. Bu araçlarımız özel giydirilmiş, üstü açık, toplu ulaşım araçlarıyla bu iki park arasında ücretsiz şekilde seyahat edecek ve araçlarını park eden insanların Safranbolu Çarşısına inmelerini kolaylaştırmak amacıyla ya da ziyaretini tamamlamış olanların servis araçlarına ulaşması noktasında toplu taşımaya yönelik de çabalarımız var. Bunlar tabii kısa vadede hemen yapmamız gereken çalışmalar.




DUVARLARI ELDEN GEÇİRECEĞİZ

Tarihi şehir merkezine giden yol üzerinde Gümüş mevkiinde bulunan istinat duvarına yerleştirilen İngilizce Dünya Mirası yazısı ve UNESCO logosu birkaç gün önce yerinden sökülerek kaldırıldı.
Eski Belediye Başkanı Nihat Cebeci zamanında yapılan ışıklı yazılar ve logo özellikle akşamları ışıklandırılmasından dolayı görüntü güzelliği yaratıyordu. Konu hakkında bilgi aldığımız Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy şunları söyledi: “ Safranbolu Dünya Mirası dediğimiz bir şehir. Tarihi şehre giden yol üzerinde bulunan bu yazı ve logoların bulunduğu duvar ile ilgili bir çalışmamız olacak. Burada bulunan duvar işçiliği Safranbolu taş mimarisine uygun bir şekilde onarılacaktır. Duvarın üzerinde Dünya Mirası yazıyor ancak duvar görüntüsü bu yazıya yakışmıyor. Duvarı da bu yazıya yakışır bir şekle dönüştürerek tekrar yerleştireceğiz” dedi.

YENİCE SAFRANBOLU TURİZM ZİNCİRİNE DAHİL OLMAK İSTİYOR






Geçtiğimiz aylarda Kaymakamlık Makamında ilçe turizminin gelişmesi ve Safranbolu turizm zincirine dahil olunması için geniş katılımlı bir dizi toplantı yapılmıştı. Bu toplantılarda alınan çeşitli kararlar arasında Şeker Kanyonununa Yenice Ağaç Evi yapılarak turizme kazandırılması ile Açık Hava Müzesinin turistlerin rahat ulaşımına kavuşturulması için Kuzdağ köyünden sonraki 8 km'lik yolun rehabilite edilmesi vardı. İlçe turizmini geliştirmeye dönük çalışmalar bağlamında Kaymakamımızın davetleri ile Kavaklı Bölgesi Açık Hava Müzesi yolunda incelemelerde bulunmak ve bahse konu talepleri değerlendirmek üzere Orman Genel Müdürü Sayın Osman KAHVECİ Yenice'ye gelmiş ve yapılan değerlendirmelerin ardından bahse konu yolun iyileştirilip hem turistlerin alana rahatça ulaşımının sağlanabilmesine hem de aynı zamanda üretimin artırılabilmesine olanak sağlamasına karar verilmişti. Yine aynı kapsamda Kaymakamlığımızca Şeker Kanyonunda yapılması planlanan ve inşaatı halen devam eden Yenice Evi, yine Kaymakamlık tarafından alınan Atv motorları ve dağ bisikletlerinin turizm faaliyetlerin kullanılması ve Yenice SYDV’nin açtığı El Snatları Kursunda maket evlerin de tanıtımı yapılarak turizme katkı sağlaması planlanmıştı. Bu defa Karabük Valimiz Sayın Nurullah ÇAKIR’ın büyük destekleri ile İlçemizde turizm faaliyetine katkıda bulunmak için Avrupa’nın 100 sıcak noktasından biri olan Yenice Ormanlarında, trekking parkuru doğa yürüyüşü doğal güzelliklerimizin tanıtılması amaçlanan, trekking parkur çalışmalarına da başlandı. Türkiye’nin en uzun yürüyüş parkuru olan Likya Yolu (509 km.) ve üçüncü uzun parkuru olan İstiklal Yolu (105 km.) parkurunun belirlenmesinde katkıları ve bu alanda deneyimli olan ve daha öncede ilçemize gelerek Kaymakamımızla birlikte incelemelerde bulunan doğa fotoğrafçısı ve yerel trekking rehberi Ersin Demirel ve Karabük Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nuray Türker, Sayın Valimiz Nurullah ÇAKIR’ın talimat ve destekleri ile Yenice ormanlarının alternatif doğa turizmine açılması için trekking parkuru oluşturulması çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlayacak.

SIRADIŞINDA BİR SAFRANBOLU KLASİĞİ




Prof.Dr İbrahim Saraçoğlunun konuk olarak katıldığı ve Gazeteci Turgay Güler Tarafından Hazırlanıp Sunulan “ SIRADIŞI” Programı Cinci Handan Canlı yayınlandı
Türkiye`nin ilk ve tek sıra dışı haber aktüalite programı izleyicisine, aynaya tersinden baktırıyor. Madalyonların ikiyüzlülüğüne değil gerçeğe parmak basıyor.
Farklı sorular, başka yorumlar, gerçek açılımlar ve dahası. Gazeteci Turgay Güler`in kendine has bildik üslubuyla hazırlayıp ekrana taşıdığı Sıradışı hafta içi dört gün izleyicisiyle buluşuyor.
SAFRANBOLU’DAN CANLI YAYIN
Turgay Güler`in bugünkü konuğu Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu. Prof. Saraçoğlu Kronik bahar yorgunluğu, ebter tohumlar (suni tohumlar) kireçlenmenin çaresi, sezeryanla doğumun riskleri ile ilgili açıklamalar yapıyor.
Prof. Saraçoğlu, Safranbolu`nun kendine özgü yapısının diğer doğal güzellikleri olan bölgeler gibi yeterince korunmadığını belirterek çatısından yoldaki taşlara ve kapı tokmaklarına kadar kendine özgü Safranbolu evlerinin mutlaka korunması gerektiğini anlattı. Saraçoğlu, Safranbolu`da her ailenin evinin kapısının sesinin diğer ev kapılarından ayrı olduğunu, komşuların kapı sesi ile kimin kapısının açıldığını anladığını söyledi.
Prof. Saraçoğlu, Safranbolu`da doğal ortamda meyve sebze yetiştirmeye önem verilmesi gerektiğini Avrupa`da gübre ve ilaçlama yapılmadan üretilen meyve ve sebzenin iki üç misli fiyatlarla satıldığını belirterek Anadolu`da yetişen birçok meyveyi en organik şekilde üretilmesi sağlanarak Safranbolu`ya gelen turistlerin bu ürünleri satın almasıyla bölgeye ayrı bir gelir sağlanmasının mümkün olduğun savundu.
Prof. Saraçoğlu, kronik yorgunluk ve mevsim geçişlerindeki değişimlere karşı havuç ve incir kürü zorunludur. Kansızlığı önlemek için kuru inciri yarım litre suda kuru inciri kaynatacaklar. Kuru incir kansızlıkla birlikte hamile kalma rahatsızlığı olanlar için de kuru incir kürü mükemmel bir yardımcıdır. Ancak benim anlattıklarım doğrultusunda insanlar kendi kendine teşhis koymasınlar. Teşhisi koyacak kişi hekimdir bu sakın unutulmasın.
Ebter tohumların önemli eksikleri var. Bu tohumlardaki eksiklikler yüzünden kansere yatkın bir vucut bu tohumların ürünlerinin kullanılmasıyla hastalıklara daha kolay yakalanmaya yol açıyor. Sağlıklı beslenmek için besinin sağlıklı olması lazım. Hastalıklara karşı vucudun dirençli olabilmesi için ebter tohumlu ürünlerden uzak durmamız gerekiyor.


EVRAK ÇANTASI BOMBA PANİĞİ YAŞANMASINA NEDEN OLDU



Karabük Yenişehir Cami otobüs durağında unutulan şüpheli çanta, paniğe neden oldu. Bomba uzman ekibi tarafından fünye ile patlatılan şüpheli çantadan kooperatif evrakları çıktı. Karabük'ün Yenişehir Mahallesinde bir otobüs durağı içerisinde unutulan çanta paniğe sebep oldu. İhbar üzerine gelen polis tarafından şüpheli çantanın etrafına güvenlik şeridi çekilerek bomba imha ekiplerine haber verildi. Cadde trafiğe kapatılırken gelen bomba imha uzmanı, özel kıyafetini giyerek evrak çantasına fünye bağladı. Fünye ile patlatılan paketin içinden evraklar çıktı. Güvenlik önlemleri nedeniyle yaklaşık yarım saat trafiğe kapatılan yol, pakette bomba olmadığının anlaşılması üzerine yeniden ulaşıma açıldı

İHALEYE KİMSE GİRMEYİNCE AKKAYA HAMAMI BELEDİYEYE KALDI


12 Mayıs günü ihalesi yapılan Akaya Hamamı Eskipazar Belediyesinde kaldı.Geçtiğimiz ay ortasında Milletvekili Mehmet Ceylan yaptığı bir açıklamasında Eskipar’da bulunan Akaya Hamamı’nın turizme kazandırılacağını söylemişti. Ceylan Maden Tetkik Arama Enstitüsünün çeşitli illerde bulunan 13 jeotermal su kaynağını, tesis yapılmak üzere ihaleye çıkaracağını belirtmişti. Yine Mehmet Ceylan o gün yaptığı açıklamasında bunun hem Eskipazar turizmi için hem de Safranbolu bağlantılı olarak düşünüldüğünde ilimiz adına önemli olduğunu belirterek tüm Karabüklü işadamlarını Akaya Hamamı tesisi için yapılacak olan ihaleye katılmaya çağırmıştı.Ceylan, 12 Mayıs’a kadar ihale için başvuruların süreceğini de söylese de Karabüklü işadamlarını ihaleye katılmaya davet etse de 12 Mayıs günü yapılan ihaleye Eskipazar Belediyesi dışında kimse katılmadı. Ve 12 Mayıs Salı günü Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde yapılan ihale Eskipazar Belediyesinde kaldı